Skip to main content

Telefon Casus Yazılım Nasıl Anlaşılır | Dikkatli ol

Telefon Casus Yazılım Nasıl Anlaşılır

Telefonumda casus yazılım var mı?

Mobil casus yazılım nedir
Mobil casus yazılım, bir başkasının telefondaki etkinlikleri uzaktan izlemesine izin veren bir cep telefonuna yüklenebilen bir yazılımdır. (Not: mobil casus yazılımlar bilgisayar casus yazılımlarından biraz farklıdır. Bilgisayar casus yazılımları hakkında daha fazla bilgi için Bilgisayar Casus Yazılım ve Güvenlik çalışma kağıdı el kitabımızı okuyun .)

Yüklü casus yazılım türüne bağlı olarak, çoğu durumda casus yazılım şunları izler:
Telefon numarası, tarih ve arama süresi dahil arama geçmişi
Telefon numarası ve SMS içeriği dahil kısa mesajlar
İletişim
Geçmiş ve yer imleri dahil olmak üzere İnternet'e göz atma
Telefonun yeri
Telefonda çekilen fotoğraflar
Telefona indirilen e-posta
Telefon jailbreak (iPhone) veya köklü (Android) ise, casus yazılımlar aşağıdakileri içeren daha fazlasını izleyebilir:
WhatsApp, Viber, Skype gibi belirli mesajlaşma uygulamaları
Telefon görüşmeleri
Telefonun çevresini kaydetmek için telefonun mikrofonunu kullanma
Yazılım yüklendikten sonra, küfürlü kişi çevrimiçi bir web sitesi aracılığıyla yukarıdaki tüm etkinlikleri izleyebilir.

Mobil casus yazılımın yüklü olup olmadığını nasıl belirlerim?

Casus yazılımların yüklü olup olmadığını belirlemek zordur, çünkü çoğu casus yazılım ürünü “gizli” modda çalışır, bu nedenle telefonda algılanamaz. Casus yazılımın kurulu olup olmadığını belirlemenin en iyi yolu, telefonun adli tıp incelemesinin, genellikle polis tarafından yapılmasıdır.

Polisin adli tıp muayenesi yapması mümkün değilse, casus yazılımların kurulmuş olabileceği konusunda bazı ipuçları aşağıdakileri içerir.


telefon casus yazılım nasıl anlaşılır

Telefona fiziksel erişim

Piyasada satılan tüm casus yazılım ürünleri, birisinin yazılımı indirmesini ve kurulumu hedeflenen telefonda çalıştırmasını gerektirir. Bu, küfürlü veya küfürlü kişi adına ürünü kuran kişi olabilir. Etkin bir işlem olduğu için kullanıcının yazılımı yanlışlıkla yüklemesi genellikle zordur. Kurulum işlemi genellikle 15-20 dakika sürer.

Kötü niyetli kişinin bilgisi

Belki de casus yazılımın yüklenebileceği başka bir ipucu, küfürlü kişinin olması gerekenden daha fazlasını bilmesi ve bu bilginin yukarıda listelediğimiz casus yazılım izleme faaliyetlerini kapsamasıdır. Casus yazılımlar çok çeşitli etkinlikleri izlediğinden, küfürlü kişinin tüm bu bilgileri bileceği varsayılır. Kötü niyetli kişi casus yazılımdan daha az bilgi veya casus yazılımdan daha fazla bilgi biliyorsa, bu bilgiyi başka bir kaynaktan ediniyor olabilir.

Telefonda garip aktivite

Bazı durumlarda, casus yazılımlar telefonda çalıştığından, artan pil kullanımı veya veri kullanımı fark edebilirsiniz. Telefon hapiste kırılmış veya köklendirilmişse, telefon daha az güvenlidir, bu da telefonun telefonun kapatılması veya bırakılması gibi hatalı tür davranışlarına neden olabilir.

Mobil casus yazılımları nasıl kaldırabilirim?
Casus yazılımların telefonda olduğundan şüpheleniyorsanız ve hedefiniz casus yazılımları kaldırmak olduğundan, telefonu fabrika ayarlarına sıfırlayabilirsiniz. Bu, casus yazılımları telefondan kaldırmalıdır. Casus yazılım yükleyen kişinin, yeniden yüklemek için telefona tekrar erişmesi gerekir. Telefonunuzun güvenliğinin ihlal edildiğini düşünüyorsanız en iyi seçenek, istismarcınızın bilmesini istemediğiniz görüşmeler ve etkinlikler için yeni bir telefon almak veya daha güvenli bir telefon kullanmaktır.

Daha fazla güvenlik için, telefonun önceki sürümüne ait yedeklemelerin veya SD kartların yeni telefona takılmaması en iyisidir.

Mobil casus yazılımların kanıtlarını nasıl koruyabilirim?

Başka bir kişiyi casusluk veya takip etmek amacıyla cihazlara casus yazılım yüklemek yasalara aykırıdır. Casus yazılımı kaldırmayı seçerseniz, kanıtları da kaldıracaktır. Amacınız telefonu kanıt için korumaksa, cep telefonlarını kanıt amacıyla analiz etmek için belirli bir süreci olabilecek yerel polisle çalışmak önemlidir. Polisle konuşana kadar, telefonu uçak moduna almak ve telefonun pilini şarj etmek en iyisidir.

Güvenliğinizi düşünün

Casus yazılımların kurulduğundan şüpheleniyorsanız, telefondaki belirli etkinliklerin izlendiğini unutmayın ve küfürlü kişinin casus yazılımın telefonda olduğundan şüphelendiğinizi bilmesini istemeyebilirsiniz. Kısa mesajdaki, telefon çağrılarındaki, e-postadaki veya telefonun yanındaki casus yazılımlardan bahsetmek, tanıdığınız kötüye kullanımı uyarabilir. Ayrıca casus yazılımların konumu izlediğini unutmayın, bu nedenle telefonla nereye gittiğiniz konusunda dikkatli olmak isteyebilirsiniz. Telefonu polise götürürseniz, istismar eden kişi telefonun polis karakolunda olduğunu biliyor olabilir, bu yüzden ihtiyacınız olabilecek güvenlik konularını düşünün.

Casus yazılım değilse, başka ne olabilir?

Ebeveyn izleme programları gibi casus yazılımlara benzeyen başka birçok ürün vardır. Casus yazılımlardan farklı olarak, çoğu ebeveyn izleme programı telefonda görünür, yani telefonda bir tür izleme hizmetinin çalıştığını görebilirsiniz. Bilginiz olmadan bir uygulamanın yüklenip yüklenmediğini görmek için telefonunuzda gezinin. Gizli ve telefonun uygulamalarında gezinerek görülemeyen bazı ebeveyn izleme programları vardır. Bu durumda, telefonu fabrika ayarlarına sıfırlamak ebeveyn izleme programını da kaldırmalıdır.

Ayrıca, küfürlü kişinin iCloud veya Google hesabı, e-posta, telefon hesabı (ve telefon faturaları) veya konumunuzu izleyebilecek diğer sosyal medya uygulamaları gibi hesaplarınıza erişip erişemeyeceğini de düşünün. Bu hesaplara erişim sahibi olmak da küfürlü kişiye casus yazılımlara benzer bilgiler verebilir.

Casus yazılımların yüklenmesini nasıl önleyebilirim?

Casus yazılım yüklemek telefona fiziksel erişim gerektirdiğinden, en önemli şey, birisinin telefonunuza girmesini önlemek için telefonunuza bir şifre koymaktır.
Android telefonlarda, Ayarlar / Güvenlik altındaki "bilinmeyen kaynaklardan yüklemeye izin ver" seçeneğini devre dışı bırakın.
Android telefonlarda, uygulamaları kötü amaçlı yazılım taraması yapan "uygulamaları doğrula" yı seçin. Sahip olduğunuz telefon türüne bağlı olarak bu, Ayarlar / Güvenlik veya Google Ayarları / Güvenlik altındadır.
İPhone'larda, en son işletim sistemini çalıştırdığından emin olun.
Genel bir güvenlik uygulaması olarak, telefonunuzdaki uygulamaları gözden geçirin ve artık kullanmadığınız uygulamaları silin. Casus yazılımlar gizlenmiş ve bir uygulama olarak görünmese de, kullanmadığınız uygulamaları kaldırmak genellikle iyi bir alışkanlıktır.

Comments